Imperfecte perfectionisten

16 dec

Perfectionisten ronden nooit iets af. Iets van die strekking las ik in een artikel van een hoogleraar experimentele psychopathologie. Mijn aandacht was getrokken. Niet alleen door de inhoud van deze zin, toch ook zeker door de betiteling van de hoogleraar. Het artikel ging over wat een werkplek over iemand zegt. Volgens deze hoogleraar hebben perfecte types in de meeste gevallen een opgeruimd bureau. Alles ligt keurig gesorteerd in bakjes of mapjes, de pennen in een doosje en geen overtollige dingen te vinden. Vaste plekken. Grip hebben op. Georganiseerd. Opgeruimd bureau is opgeruimd hoofd. Feng Shui. Dat soort termen. Herkenbaar.
Maar soms slaan deze types door in hun perfectionisme en zijn ze niet in staat iets af te ronden. Op dat moment zit dat perfectionisme hen juist in de weg. Ook herkenbaar.
Mijn bureau is soms spick and span. Geen rommel. Orde. En dan zomaar ineens kan de chaos compleet zijn. Nogal onbewust en het heeft niets te maken met creativiteit of inspiratie. Rommel. Puinhoop. Geen orde. Dan ligt het vol met printjes, artikelen, foto’s, post en notities. Vooral heel veel notities, van die to do’s.
En die to do’s zijn allemaal dingen die in een keer perfect gedaan moeten worden. Vind ik. Omdat ik niet weet wat dan precies perfect is en hoe ik het exact wil hebben, blijft het liggen.
Daarom duurde het natuurlijk ook zo lang voordat dit weblog in cyberspace was. En daarom heb ik nog steeds geen mooie (lees: perfecte) website om mijn hulp bij andermans schrijfsels aan te prijzen. En daarom heb ik nog geen visitekaartjes.
Aan de slag dus. Maar dan ga ik eerst even mailtjes checken, nog twee sms’jes versturen, nog iets op Facebook zetten, mijn bureau opruimen en … Ach, kan iemand mij een digitale schop onder de kont geven?

Advertenties

9 Reacties to “Imperfecte perfectionisten”

 1. Leo 16 december 2011 bij 8:46 pm #

  Binnen mijn werk was ik nog wel eens op zoek naar 100% perfectie, ik moest wel, want dat hoort er bij. Voor mijzelf ben ik nu wat meer vrijblijvend ingesteld, volg meer het chaosmodel en dat voelt soms prima. Maar of iedereen dat dan begrijpt??

  • Marjan 18 december 2011 bij 11:05 am #

   Hmm, ik blijf toch moeite houden met die chaos. Van de regelmaat ben ik afgestapt, maar chaos moet weer wat vaker onder controle.

 2. Desire 16 december 2011 bij 9:02 pm #

  *schop!*
  Your welcome 😉

 3. lien 16 december 2011 bij 9:41 pm #

  Ene… tweeje… hop Marjanneke! Gewoon beginnen!
  En dan afmaken natuurlijk (ik moet helemaal aan: ‘Help, mijn man is klusser’ denken. Dat zijn ook van die perfectionisten…)

  • Marjan 18 december 2011 bij 11:08 am #

   Ik ben goed bezig. De visitekaartjes zijn besteld!

 4. Alice 17 december 2011 bij 11:12 am #

  lijstjes maken en daarna afstrepen wat je gedaan hebt werkt bij mij heel goed.

  • Marjan 18 december 2011 bij 11:09 am #

   Ow, lijstjes heb ik heel veel en dan het liefst ook nog ergens een notitie dat ik weer eens op mijn lijstjes moet kijken. 🙂

   • Alice 18 december 2011 bij 11:52 am #

    denk niet dat dát werkt: veel lijstjes want dan zie je door het bos de lijstjes niet meer :0)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: