Uitstrijklijstjes

7 apr

Lijstjes. Actielijsten. To-do lists. Laten we het daar nog eens over hebben. En dan het liefst over die lijsten met acties die er al maanden, of misschien zelfs jaren, op staan. Dat je je af kunt vragen of het nog werkelijk een actie moet blijven. Ik heb zo’n lijst, uiteraard. En zolang die acties op de lijst blijven staan, blijft het altijd drukken. Ik móet dat nog doen. Maar waarom doen we het dan niet. Het eeuwige uitstellen. Laatst las ik er een artikel over. Redenen voor dit uitstelgedrag kunnen te maken hebben met gebrek aan motivatie, gebrek aan discipline, tijdgebrek en perfectionisme. Die laatste, perfectionisme, dat is een goede. ‘Het perfectionisme staat mensen in de weg om hun actielijst af te werken. Deze perfectionisten denken dat ze pas actie kunnen nemen als ze van het begin tot het eind zeker zijn van hun zaak. Het moet helemaal goed, nee perfect geregeld worden. En zolang ze daar niet van overtuigd zijn, zal de actie niet genomen worden.’ Daar zeggen ze wel wat. Dus, actie!
Het zou perfect zijn als ik die vijf jaar achterstand in foto’s afdrukken in één keer zou kunnen wegwerken. Dat wordt ‘em niet, dus gewoon maar eens met twee jaar, of misschien zelfs eentje, beginnen. En afvinken!
Hoe perfect zou het zijn als ik in zeg een ochtendje alle kasten, hokken, lades en opbergdozen uitmest, schoonmaak en meer netjes inruim. Nee, lukt niet, laat ik eens beginnen met een keukenla. En afvinken!
Dat boek van mij hoeft niet per se uitgegeven te worden bij een gerenommeerde, of iets minder gerenommeerde, uitgever. Maak er een epub van en zet het op een site, zodat iedereen het kan downloaden. En afvinken!
Nog zo eentje. Zolang ik niet informeer hoe het precies in elkaar zit met het aanvragen van een BTW-nummer, omzetbelasting, inkomstenbelasting, belastingvoordeel en nog veel meer, komt dat eigen perfecte bedrijfje er nooit. Dus, afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. En afvinken!
Last en zeker least: afspraak maken voor dat verrekte uitstrijkje. En afeenden, euh, vinken afvinken!

to do

Advertenties

6 Reacties to “Uitstrijklijstjes”

 1. 'Nita 8 april 2014 bij 3:39 pm #

  Herkenbaar 🙂

 2. theoscrib 8 april 2014 bij 7:06 pm #

  Ik denk dat in een ieder wel een mate van perfectionisme schuilt. De een kan zich daar wat makkelijker overheen zetten dan de ander. Ik geloof meer in “Het niet kunnen afvinken betekent dus dat het ook niet belangrijk is” of dat het nu gewoon even niet belangrijker is 😀

  • Marjan 8 april 2014 bij 7:43 pm #

   Ook dat is waar, Theo, van het niet belangrijk zijn. Enkele dingen heb ik verwijderd van de lijst. Totaal onbelangrijk, inmiddels. Dat zou ook een actiepunt moeten zijn: regelmatig checken of alles van de to-do lijst nog gedaan moeten worden. 🙂

 3. Desire 8 april 2014 bij 8:40 pm #

  A ja, dat uitstrijkje is ook echt iets om uit te stellen :-s
  En je hebt eindelijk weer eens een logje geplaatst, afvinken! 😉

  • Marjan 9 april 2014 bij 8:26 am #

   Inderdaad, ook dat logje schrijven kan ik afvinken… voor deze week dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: